BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
M2 Technical Topics > N55 Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning > help, bm3 log attached, losing boost

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-27-2019, 01:56 PM   #1
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

help, bm3 log attached, losing boost

i have some strange boost loss at higher rpms. I'm currently trouble shooting and took a log. I have just ordered another set of plugs since i have around 25,000 km's on this set.
Running bm3 stage 2 on 91 tune, with 93 fuel, csf intercooler, eventuri old style, fabspeed sport cat, aa boost pipe, bm3's recommended ngk plugs with 20 thou gap. This log taken with traction full off.
Maybe boost leak??
thought i'd start with changing plugs and maybe trying some octane booster and re-logging.
what do you think?
http://www.bootmod3.net/log?id=5d3c86eeae729b431954128a
__________________
17 M2 AW, DCT, black grills, eventuri, bm3 Stg 2, csf intercooler, Fabspeed sportcat, AA charge pipe, 285r/265f pss, 285/30r18 re71rís square for autox, CG lock.

Last edited by Drop the hammer; 07-29-2019 at 10:56 AM..
Appreciate 0
      07-27-2019, 02:01 PM   #2
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

2017 m2 with N55, log was taken on a fairly hot day 26 C or 79F
my previous tank of fuel was crappy (shell gold 91 supposedly) but it caused all kinds of issues, i got rid of it and re-fueled with petrocan 94 this tank.
__________________
17 M2 AW, DCT, black grills, eventuri, bm3 Stg 2, csf intercooler, Fabspeed sportcat, AA charge pipe, 285r/265f pss, 285/30r18 re71rís square for autox, CG lock.
Appreciate 0
      07-31-2019, 01:55 PM   #3
mike@x-ph.com
BimmerPost Supporting Vendor
mike@x-ph.com's Avatar
United_States
10941
Rep
120,085
Posts


Drives: 2007 e92 335i / 2013 F30 328
Join Date: Sep 2013
Location: Las Vegas

iTrader: (20)

I suggest you send the logs to PTF
Appreciate 0
      07-31-2019, 02:17 PM   #4
cecaa850
Lieutenant
United_States
182
Rep
510
Posts

Drives: 2018 M2
Join Date: May 2018
Location: South East TX.

iTrader: (0)

Is the timing difference between cylinders always like that or did that start when you were unable to hit target boost?
Appreciate 0
      07-31-2019, 06:51 PM   #5
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Update, changed plugs last night and havenít had a chance to log it, but I can feel that at wide open throttle itís still wavering the boost at higher rpms as it did on my logged run. I have sent logs to PTF and they suggested plugs and going higher octane and then re-log it.
Iíll juice up my tank with some VP Fuel Octanium unleaded booster. Itís a decent octane booster, Iíll top off tank with more ultra 94.
PTF also said that it doesnít look like a boost leak. And on beginning of run it does hit its target boost, so I guess that why they figure no boost leak.
Iíll re-log it soon and post it.
Appreciate 0
      07-31-2019, 10:23 PM   #6
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cecaa850 View Post
Is the timing difference between cylinders always like that or did that start when you were unable to hit target boost?
It just started doing it. It has always ran perfectly. Now timing is getting pulled and boost wonít hit targets but only in upper rpm end. At lower to mid rpms it pulls very strong, it used to continue to pull like that all the way up.
Appreciate 0
      08-01-2019, 11:14 AM   #7
cecaa850
Lieutenant
United_States
182
Rep
510
Posts

Drives: 2018 M2
Join Date: May 2018
Location: South East TX.

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Drop the hammer View Post
It just started doing it. It has always ran perfectly. Now timing is getting pulled and boost wonít hit targets but only in upper rpm end. At lower to mid rpms it pulls very strong, it used to continue to pull like that all the way up.
Very well could be fuel then.
Appreciate 0
      08-01-2019, 01:36 PM   #8
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Ill juice up my tank with another fill of ultra 94 plus some VP fuels octanium unleaded booster. That should eliminate all octane concerns. Iím on my 3rd tank of ultra 94 now as well.
Would a bad mass air sensor or temp sensor cause this? But that should show up as an error code or at least show up in logs as being reading wrong temps. I know Iím grasping at explanations.
Appreciate 0
      08-01-2019, 07:33 PM   #9
VA Jay
New Member
38
Rep
29
Posts

Drives: 2018 BMW M2
Join Date: Jul 2019
Location: Charm City

iTrader: (0)

First, check all your intake hoses. Ensure that they are both connected and that all clamps are in good shape. Do you have any CEL's?
Appreciate 0
      08-01-2019, 11:15 PM   #10
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Yeah, I checked all intake connections and sensors to ensure none came loose. Iím running eventuri so I might just put the stock breather back on and try that. Although it has run flawless for such a long time with the eventuri on it as well.
Running the octane boosts does turn everything orange (exhaust tips and my plugs, which I since changed) Wondering if that orange residue could have caused this issue?
Appreciate 0
      08-02-2019, 07:36 AM   #11
cecaa850
Lieutenant
United_States
182
Rep
510
Posts

Drives: 2018 M2
Join Date: May 2018
Location: South East TX.

iTrader: (0)

Have you filled up and tried again? It really sounds like a fuel issue.
Appreciate 0
      08-02-2019, 02:01 PM   #12
Bee Pee
Brigadier General
United Kingdom
1212
Rep
3,898
Posts

Drives: AW M2 DCT
Join Date: Jun 2010
Location: SW London

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Drop the hammer View Post
Yeah, I checked all intake connections and sensors to ensure none came loose. I’m running eventuri so I might just put the stock breather back on and try that. Although it has run flawless for such a long time with the eventuri on it as well.
Running the octane boosts does turn everything orange (exhaust tips and my plugs, which I since changed) Wondering if that orange residue could have caused this issue?
Orange residue is a sign of sh!te octane boostane. Perhaps try boostane or add about 5litres of ethanol to a tank of 94
__________________
Fettled M135i EB AT - gone but not forgotten:
AW M2 DCT
Appreciate 0
      08-16-2019, 07:07 PM   #13
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Iíve been away on holidays, but back now and had time last night to log.
Iíve emptied the fuel to total empty and did a full fill with ultra 94 from petrocanada and added a quart of VP fuels unleaded Octanium booster. And relogged car. Timing is good now, but still not meeting boost target of 16.5 psi at higher rpms.
I then reflashed to stock tune, max boost of 13.9 psi and relogged car. Hit all targets on boost and on timing. So not a boost leak at all.
Then I reflashed back to stage 2 91 octane tune and relogged. Timing was good, but not meeting boost target again. And again I can feel wastegate fluctuating boost a bit. Can also feel it in the acceleration variations at higher rpm.
Iím not sure what is causing this. It was previously perfect. So Iím not sure where to look now. No codes show up on bm3 either.
Appreciate 0
      08-16-2019, 07:09 PM   #14
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Iíll post some logs tomorrow when I get a chance to look at then again.
Appreciate 0
      08-16-2019, 11:34 PM   #15
Bee Pee
Brigadier General
United Kingdom
1212
Rep
3,898
Posts

Drives: AW M2 DCT
Join Date: Jun 2010
Location: SW London

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Drop the hammer View Post
I’ve been away on holidays, but back now and had time last night to log.
I’ve emptied the fuel to total empty and did a full fill with ultra 94 from petrocanada and added a quart of VP fuels unleaded Octanium booster. And relogged car. Timing is good now, but still not meeting boost target of 16.5 psi at higher rpms.
I then reflashed to stock tune, max boost of 13.9 psi and relogged car. Hit all targets on boost and on timing. So not a boost leak at all.
Then I reflashed back to stage 2 91 octane tune and relogged. Timing was good, but not meeting boost target again. And again I can feel wastegate fluctuating boost a bit. Can also feel it in the acceleration variations at higher rpm.
I’m not sure what is causing this. It was previously perfect. So I’m not sure where to look now. No codes show up on bm3 either.
How many Kim's on the car ?

Any error codes coming up ?

If your car is struggling to reach targets at anything above say 15psi boost it might be OEM diverter valve could be worn.

Either replace or consider upgrading to GFR dv+
__________________
Fettled M135i EB AT - gone but not forgotten:
AW M2 DCT
Appreciate 0
      08-17-2019, 11:21 AM   #16
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

50,000 kms on the car. Put all the mods on it around 5,000 kms. No codes coming up.
Appreciate 0
      08-17-2019, 12:09 PM   #17
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

http://www.bootmod3.net/log?id=5d5612dec090c644084cb0b2
__________________
17 M2 AW, DCT, black grills, eventuri, bm3 Stg 2, csf intercooler, Fabspeed sportcat, AA charge pipe, 285r/265f pss, 285/30r18 re71rís square for autox, CG lock.
Appreciate 0
      08-17-2019, 12:13 PM   #18
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

this one is with the stock tune flashed back in.
http://www.bootmod3.net/log?id=5d55f2a7ae729b5f7067380e
it looks fine to me, as boost targets are all hit.
__________________
17 M2 AW, DCT, black grills, eventuri, bm3 Stg 2, csf intercooler, Fabspeed sportcat, AA charge pipe, 285r/265f pss, 285/30r18 re71rís square for autox, CG lock.
Appreciate 0
      08-18-2019, 11:41 AM   #19
JKen_0115
Second Lieutenant
United_States
80
Rep
251
Posts

Drives: 2017_M2
Join Date: Sep 2016
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Op, I have been running into the same situation as you're on BM3 STG2 and my WDGDC is running 100% on the higher RPM. I did add the racing fuel and timing went well but the higher RPM issue is still there. I don't have this issue at all on stock map. According to Halim from PTF, he said i'm maxing up my turbo. I tried all boost leaking testing, also I have installed DV+ but the result is the same. I'm working on custom tune and looking for the better solution now.

I'm very interested this thread, looking for some feedback from other forum people as well.

OTS Log: http://www.bootmod3.net/log?id=5d5802edc090c644084cb552

Stock log: http://www.bootmod3.net/log?id=5d58012cc090c644084cb54e
Appreciate 0
      08-18-2019, 06:38 PM   #20
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Iíd like to think the turbo is maxxíed however, it used to be able to hit its target boost (was at least close to it and was stable) so something has changed as now it doesnít hit target and it fluctuates. Honestly feels like Iím letting off the gas a bit then flooring it and then letting off a bit and so on. Iím afraid to take this car to the track and work it hard on the straights. I will do autocross next weekend since it seems fine on/off throttle.
Appreciate 0
      08-18-2019, 06:44 PM   #21
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Wow youíre getting over 17psi! That thing must pull hard. Iím stage 2 but stayed at 91 octane tune so my target boost is lower, not that I can hit it anyways. Iíd love to feel 17psi, must pull hard!
Appreciate 0
      08-18-2019, 06:51 PM   #22
Drop the hammer
First Lieutenant
139
Rep
303
Posts

Drives: '17 F87 M2 AW, Dct
Join Date: Mar 2012
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

I might try to install the gfb dv+. To eliminate that possibility (a leak there at higher boost levels that may not show up at lower stock boost levels). Although if it was leaking past it, I would think it would show up at the stock 12psi as well. Cheap enough to change as Iíd do it myself.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:24 AM.




m2
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST