BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
M2 Technical Topics > N55 Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning > MPE Exhaust rattle on cold start

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-06-2018, 11:31 AM   #45
Wilsm2
Mini Beast
Wilsm2's Avatar
United Kingdom
171
Rep
360
Posts

Drives: 2018
Join Date: Nov 2017
Location: West Midlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by m2ruder View Post
Quote:
Originally Posted by Wilsm2 View Post
When it went in for it's run in service I asked if they could look into the rattle, they thought they had fixed the problem. They didn't.

I thought it could be a heat shield or something close to the exhaust.

I picked up the car for the second time and I didn't have a chance to speak with the tech guy as the sales guy who sold me the car sorted the Handover as I was chatting with him. He said the tech guy said they took off the exhaust and checked everything around the exhaust and it was solid so BMW UK said the exhaust was faulty. Google MPE M2 rattle and there is a number of owners who had the rattle state it was an internal valve.
Can you link to a video similar to what yours is doing? Here is what mine did. If I take the carbon tips off it does not make a noise. This it the same noice my F82 MPE made also with carbon tips
Hi

It sound the same, but it last a lot longer. There said they have stripped it down and still has the rattle.

I can't do a video at the mo, I'm away
__________________
M2 = big smile every time
Appreciate 0
      04-23-2018, 03:50 PM   #46
Wilsm2
Mini Beast
Wilsm2's Avatar
United Kingdom
171
Rep
360
Posts

Drives: 2018
Join Date: Nov 2017
Location: West Midlands

iTrader: (0)

Update

Took the M2 in today to replace the MPE.

They gave me a 440i gran tour, it was nice, I did like the new digital instrument cluster.

What difference and the exhaust note sounds different. The car pops on start up. Very happy .
__________________
M2 = big smile every time
Appreciate 0
      04-23-2018, 05:16 PM   #47
RussM2
Private First Class
RussM2's Avatar
United_States
108
Rep
131
Posts

Drives: BMW M2, E92 M3, E46 M3, 335i
Join Date: Feb 2016
Location: NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wilsm2 View Post
Update

Took the M2 in today to replace the MPE.

They gave me a 440i gran tour, it was nice, I did like the new digital instrument cluster.

What difference and the exhaust note sounds different. The car pops on start up. Very happy .
Great!! So the new MPE you just received has no rattle at cold start? All the problems are fixed?
Appreciate 0
      04-23-2018, 05:26 PM   #48
Wilsm2
Mini Beast
Wilsm2's Avatar
United Kingdom
171
Rep
360
Posts

Drives: 2018
Join Date: Nov 2017
Location: West Midlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by RussM2 View Post
Quote:
Originally Posted by Wilsm2 View Post
Update

Took the M2 in today to replace the MPE.

They gave me a 440i gran tour, it was nice, I did like the new digital instrument cluster.

What difference and the exhaust note sounds different. The car pops on start up. Very happy .
Great!! So the new MPE you just received has no rattle at cold start? All the problems are fixed?
It didn't when I collected the car, I will see tomorrow morning. It sounded different, and it never popped ped before on start up
__________________
M2 = big smile every time
Appreciate 1
RussM2108.00

      04-28-2018, 09:24 PM   #49
Zuzu
Major General
Zuzu's Avatar
Australia
229
Rep
7,443
Posts

Drives: LBB LCI M2
Join Date: Mar 2008
Location: Sydney Australia

iTrader: (0)

Hi all,

I also have the LCI and have had the updated MPE installed two days ago, and can confirm that the rattle on cold start is still there.

Although not as obvious and shorter when I don't start the the car with flaps open in Track mode.

Off topic, and only get the drone in Track mode. In Sport and Sport+ with flaps closed, zero drone.
Appreciate 1
RussM2108.00

      04-30-2018, 11:48 PM   #50
C0YS
Private First Class
C0YS's Avatar
27
Rep
105
Posts

Drives: M2 LCI LBB 6MT
Join Date: Mar 2018
Location: NYC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Zuzu View Post
Hi all,

I also have the LCI and have had the updated MPE installed two days ago, and can confirm that the rattle on cold start is still there.

Although not as obvious and shorter when I don't start the the car with flaps open in Track mode.

Off topic, and only get the drone in Track mode. In Sport and Sport+ with flaps closed, zero drone.
That's awesome, any clips?
Appreciate 0
      04-30-2018, 11:59 PM   #51
Zuzu
Major General
Zuzu's Avatar
Australia
229
Rep
7,443
Posts

Drives: LBB LCI M2
Join Date: Mar 2008
Location: Sydney Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by C0YS View Post
That's awesome, any clips?
Hi mate.. Clips of the drone or exhaust rattle?

Either way, not at the moment as there are so many examples of these issues on youtube, and they are all the same..
Appreciate 0
      05-01-2018, 08:52 PM   #52
HTTP 410
Private First Class
HTTP 410's Avatar
237
Rep
180
Posts

Drives: 2018 M2 BSM LCI
Join Date: Sep 2015
Location: USA

iTrader: (0)

Garage List
2018 BMW M2  [0.00]
Here's mine. Installed last week.

__________________
2018 M2 BSM LCI, DCT, Executive, Drivers Assist, CarPlay
Appreciate 0
      05-30-2018, 08:04 AM   #53
renny73
Enlisted Member
renny73's Avatar
6
Rep
40
Posts

Drives: F87 DCT MG
Join Date: Mar 2018
Location: England

iTrader: (0)

Had mine installed last week and have exactly the same as the above.

I'm not convinced it's a faulty exhaust as it only does it for the first 10 - 15 secs on cold start up, at no other time does it make that slight metallic noise.

It just sounds like it's too close to a heat shield or something, but I've not been under the car to see the design or what components are around the exhaust route.

I'm guessing there's been no acknowledgement from BMW or a fix?
Appreciate 0
      05-30-2018, 08:07 AM   #54
Wilsm2
Mini Beast
Wilsm2's Avatar
United Kingdom
171
Rep
360
Posts

Drives: 2018
Join Date: Nov 2017
Location: West Midlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by renny73 View Post
Had mine installed last week and have exactly the same as the above.

I'm not convinced it's a faulty exhaust as it only does it for the first 10 - 15 secs on cold start up, at no other time does it make that slight metallic noise.

It just sounds like it's too close to a heat shield or something, but I've not been under the car to see the design or what components are around the exhaust route.

I'm guessing there's been no acknowledgement from BMW or a fix?
BMW changed mine and it perfect now
__________________
M2 = big smile every time
Appreciate 0
      05-30-2018, 04:50 PM   #55
TerryCTR
New Member
11
Rep
17
Posts

Drives: M2
Join Date: Nov 2017
Location: UK

iTrader: (0)

I had the latest slide on version fitted at the weekend just past and I get the same vibration on cold start then it goes.

I can live with that and even the droning but what Iím finding is in comfort and valves closed the drone is slightly hurting my ears even after a short journey. In sport/+ with valves open or closed it appears to be fine. Not much use for the long drives Iíve got with work at times so a bit disappointed after I decided on this for ease of purchase over importing and being stung at customs.

For anyone who has had the resonator spliced in, Iím assuming with the latest version of MPE that it wonít be possible to have it positioned in the oem position without cutting into the MPE itself - which is a no go considering the slip on design?

Edit: I also appear to be smelling more fumes - not normal I assume?
Appreciate 0
      05-31-2018, 05:17 AM   #56
Bee Pee
Brigadier General
United Kingdom
1215
Rep
3,909
Posts

Drives: AW M2 DCT
Join Date: Jun 2010
Location: SW London

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by TerryCTR View Post
I had the latest slide on version fitted at the weekend just past and I get the same vibration on cold start then it goes.

I can live with that and even the droning but what Iím finding is in comfort and valves closed the drone is slightly hurting my ears even after a short journey. In sport/+ with valves open or closed it appears to be fine. Not much use for the long drives Iíve got with work at times so a bit disappointed after I decided on this for ease of purchase over importing and being stung at customs.

For anyone who has had the resonator spliced in, Iím assuming with the latest version of MPE that it wonít be possible to have it positioned in the oem position without cutting into the MPE itself - which is a no go considering the slip on design?

Edit: I also appear to be smelling more fumes - not normal I assume?
Terry,

as per our PM exchange on BB forum, I'd take it back in and take a master tech out in the car to tell him your not happy.

BP
__________________
Fettled M135i EB AT - gone but not forgotten:
AW M2 DCT
Appreciate 0
      05-31-2018, 06:00 AM   #57
renny73
Enlisted Member
renny73's Avatar
6
Rep
40
Posts

Drives: F87 DCT MG
Join Date: Mar 2018
Location: England

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Wilsm2 View Post
BMW changed mine and it perfect now

I just think it must be the way each exhaust is fitted.

There might be a slight different bend on a hanger or a small difference somewhere else, like on the tailpipes. There are far too many doing it for it to be a faulty exhaust - that said there's nothing stopping people going to their dealership and trying to get a different one, hoping to get lucky.

We'll see if I can live with mine. The dealership isn't exactly local so I have to weigh everything up. I've noticed a small blip of the throttle when it starts seems to helps sometimes.


Glad you got sorted
Appreciate 1
Wilsm2171.00

      05-31-2018, 11:21 AM   #58
DanG
Brigadier General
DanG's Avatar
United_States
2233
Rep
3,809
Posts

Drives: 2018 M2 AW DCT
Join Date: Aug 2012
Location: Seattle, WA

iTrader: (1)

Garage List
2018 BMW M2  [4.87]
I guess I feel lucky that I have no problems. My MPE was port installed.
Appreciate 0
      05-31-2018, 11:23 AM   #59
Wilsm2
Mini Beast
Wilsm2's Avatar
United Kingdom
171
Rep
360
Posts

Drives: 2018
Join Date: Nov 2017
Location: West Midlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by renny73 View Post
Quote:
Originally Posted by Wilsm2 View Post
BMW changed mine and it perfect now

I just think it must be the way each exhaust is fitted.

There might be a slight different bend on a hanger or a small difference somewhere else, like on the tailpipes. There are far too many doing it for it to be a faulty exhaust - that said there's nothing stopping people going to their dealership and trying to get a different one, hoping to get lucky.

We'll see if I can live with mine. The dealership isn't exactly local so I have to weigh everything up. I've noticed a small blip of the throttle when it starts seems to helps sometimes.


Glad you got sorted
I agree, the report stated there was a faulty valve. The good news for me was as the exhaust was fitted from new it comes with full 3 years warranty with the car
__________________
M2 = big smile every time
Appreciate 0
      05-31-2018, 01:08 PM   #60
TerryCTR
New Member
11
Rep
17
Posts

Drives: M2
Join Date: Nov 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Bee Pee View Post
Terry,

as per our PM exchange on BB forum, I'd take it back in and take a master tech out in the car to tell him your not happy.

BP
BP,

Yeah I have now spoken to the dealer and missed a call after work to arrange did me to go in. Iím hopeful they remove metallic noise which Iím not too fussed about tbh. Itís more the fact of having to cut into the MPE in order to place the resonator back in the same spot but needs must!
Appreciate 0
      05-31-2018, 04:50 PM   #61
Bee Pee
Brigadier General
United Kingdom
1215
Rep
3,909
Posts

Drives: AW M2 DCT
Join Date: Jun 2010
Location: SW London

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by TerryCTR View Post
Quote:
Originally Posted by Bee Pee View Post
Terry,

as per our PM exchange on BB forum, I'd take it back in and take a master tech out in the car to tell him your not happy.

BP
BP,

Yeah I have now spoken to the dealer and missed a call after work to arrange did me to go in. I’m hopeful they remove metallic noise which I’m not too fussed about tbh. It’s more the fact of having to cut into the MPE in order to place the resonator back in the same spot but needs must!
Terry

Some m2 MPE owners have welded their stock resonators back on trying to mitigate 3k rpm drone...

http://f87.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1492606

http://f87.bimmerpost.com/forums/sho...ight=resonator
__________________
Fettled M135i EB AT - gone but not forgotten:
AW M2 DCT
Appreciate 0
      05-31-2018, 04:58 PM   #62
TerryCTR
New Member
11
Rep
17
Posts

Drives: M2
Join Date: Nov 2017
Location: UK

iTrader: (0)

Yeah Iíve seen that mate but they are not fitting in the original spot so itís still leaving drone. By the looks of it I need to cut into the MPE itself to get the correct spot so I need to decide if I want to do that or just return to oem.

On another note I think they have nicked something and there is some sort of leak near the centre of the car behind the front wheels. Not going well!
Appreciate 0
      06-16-2018, 05:40 PM   #63
GoneIn4Secs
Major
Canada
642
Rep
1,117
Posts

Drives: '18 M2
Join Date: Jun 2018
Location: gta Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by qnet View Post
I just put this exhaust on and love it. Mine vibrates/rattles on cold start but, like others have mentioned; it doesn't last long.
but whats the solution?

does it go away or always does this???
Appreciate 0
      06-16-2018, 05:45 PM   #64
GoneIn4Secs
Major
Canada
642
Rep
1,117
Posts

Drives: '18 M2
Join Date: Jun 2018
Location: gta Canada

iTrader: (0)

ill have to talk to the dealer

get a new one fitted in
Appreciate 0
      06-20-2018, 01:10 PM   #65
isjoey
First Lieutenant
isjoey's Avatar
222
Rep
336
Posts

Drives: M2, 335is , CBR100RR
Join Date: Feb 2017
Location: Ashburn, VA

iTrader: (0)

The noise you only hear at start-up is the exhaust pipe rubbing against a bracket about the middle of the car. The shaking is the same it's been since 2016, it is a result of the design.

On a side note, I now have approx. 30 track days on my M2. The MPE is a good big louder now than when new. I believe the packing starting to get some wear, sounds awesome!
Appreciate 0
      06-20-2018, 03:46 PM   #66
m2ruder
Brigadier General
m2ruder's Avatar
United_States
1125
Rep
3,147
Posts

Drives: '15 Alfa Romeo 4c coupe
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by isjoey View Post
The noise you only hear at start-up is the exhaust pipe rubbing against a bracket about the middle of the car. The shaking is the same it's been since 2016, it is a result of the design.

On a side note, I now have approx. 30 track days on my M2. The MPE is a good big louder now than when new. I believe the packing starting to get some wear, sounds awesome!
Not true. The video examples posted here are the carbon/Ti tips rattling. Correct/incorrect installation cannot fix this issue. Now if there is rattling from it hitting the support then that is a failed install. There should be 1/2-3/4 inch clearance between the top and bottom of the pipe and the tunnel and brace. Warm up temps causes the exhaust to move rearward due to eat expansion. Not it could be hitting the rear heat shield but it is at its shortest length at cold start
__________________
IG: horsepower_and_hounds
'15 Alfa Romeo 4c coupe "sold"
'18 M2 "sold"
'12 M4 "sold"
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:21 AM.




m2
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST