BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
M2 Technical Topics > N55 Engine / Drivetrain / Exhaust / Bolt-ons / Tuning > M Performance Exhaust Valve Behavior

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-18-2018, 08:30 PM   #89
S1monQc
First Lieutenant
221
Rep
309
Posts

Drives: '18 AW M2
Join Date: Mar 2017
Location: Montreal, Quebec, Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by tutankhamon View Post
New remote, yet same behaviour. Random disconnects. Made an appointment in a couple weeks, they will be replacing the module itself in the trunk. Will see if that fixes it.
Any update?

I didn't have time to have the dealer investigate yet...

https://youtu.be/bD1yz3mu4o8
Appreciate 0
      06-25-2018, 09:24 AM   #90
Moonlapse
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2017 M2
Join Date: Feb 2014
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cookiesowns View Post
Try this:

Replace the battery first on the bluetooth controller

then:

While the switch is off in the trunk, hold down the remote for roughly 5 seconds, continue holding it then flip the switch on in the trunk. after 5 seconds release the button...

Then: double press the remote and see what happens
Thank you - I tried this over the weekend - no luck. Going to have to pester BMW into resolving.
Appreciate 0
      07-05-2018, 04:10 PM   #91
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Currently waiting for BMW to get back to me. I had actually just received a call from my SA indicating that they've been going back and forth with BMW NA and Germany trying to source the trunk bluetooth module. They are currently trying to have that part (the only other part in the bluetooth pairing) replaced. I have the car going in for oil change on the 9th, will likely be receiving an update then. I will update here when I hear anything.

Your video is exactly what happens with me, completely random disconnects. For the past couple weeks, I've actually opened the valves and disconnected the system altogether - permanently open lol
Appreciate 1
S1monQc220.50

      07-12-2018, 11:42 AM   #92
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Update: Dealer replaced the entire exhaust. So far for the past couple days, it's been working flawlessly. Will keep an eye on it, but definitely has made a difference so far.

A nice bonus has been that the annoying rattle on cold start is now also gone.
Appreciate 1
S1monQc220.50

      07-18-2018, 09:24 AM   #93
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Seems to still be working flawlessly. Pretty sure they had a batch of faulty bluetooth modules for these exhausts.
Appreciate 1
S1monQc220.50

      07-21-2018, 04:58 PM   #94
S1monQc
First Lieutenant
221
Rep
309
Posts

Drives: '18 AW M2
Join Date: Mar 2017
Location: Montreal, Quebec, Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by tutankhamon View Post
Update: Dealer replaced the entire exhaust. So far for the past couple days, it's been working flawlessly. Will keep an eye on it, but definitely has made a difference so far.

A nice bonus has been that the annoying rattle on cold start is now also gone.
Hey man, by entire exhaust, does that mean even what's in the trunk or only the catback?

Thanks for the update, will have to go through the same I guess!

S.
Appreciate 0
      07-23-2018, 12:23 PM   #95
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Everything! Catback and all electronics. In their system, it all comes in as one package part when it's ordered. They had to swap it all out. The only thing that remained were my original CF tips as those are separate part numbers in their system.
Appreciate 0
      07-23-2018, 02:10 PM   #96
S1monQc
First Lieutenant
221
Rep
309
Posts

Drives: '18 AW M2
Join Date: Mar 2017
Location: Montreal, Quebec, Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by tutankhamon View Post
Everything! Catback and all electronics. In their system, it all comes in as one package part when it's ordered. They had to swap it all out. The only thing that remained were my original CF tips as those are separate part numbers in their system.
Thanks man. Can you PM me your dealer's info so I can follow the info to my dealer?

Much appreciated!

Simon
Appreciate 0
      07-23-2018, 04:02 PM   #97
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

PM Sent!
Appreciate 1
S1monQc220.50

      07-28-2018, 07:02 PM   #98
marktroy19
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2016 Mineral Grey M#
Join Date: Nov 2015
Location: SoCal

iTrader: (0)

Hi. I dont know where my bluetooth control is for my mpe. Can i buy a replacement? Thanks.
Appreciate 0
      07-28-2018, 07:06 PM   #99
marktroy19
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2016 Mineral Grey M#
Join Date: Nov 2015
Location: SoCal

iTrader: (0)

Hi. I lost the bluetooth control for the mpe. Does anyone know if it can be replaced? Thanks.
Appreciate 0
      07-29-2018, 06:15 PM   #100
GoneIn4Secs
Major
GoneIn4Secs's Avatar
Canada
646
Rep
1,189
Posts

Drives: '18 M2
Join Date: Jun 2018
Location: gta Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by marktroy19 View Post
Hi. I lost the bluetooth control for the mpe. Does anyone know if it can be replaced? Thanks.
yes, its 3rd party company that make em, bout $1000 to replace i believe
Appreciate 0
      07-29-2018, 07:03 PM   #101
horsepower_and_hounds
Brigadier General
horsepower_and_hounds's Avatar
United_States
1164
Rep
3,237
Posts

Drives: '15 M4 BSM
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte

iTrader: (6)

$1049.63 with tax ......... JK

I am sure the remote is not that bad... not the whole bluetooth set up is probably high $
__________________
IG: horsepower_and_hounds
'15 M4 BSM DCT CCB, '15 Alfa Romeo 4c coupe "sold", '18 M2 "sold", '15 M4 "totaled", '14 M235 "sold", '09 128i "sold"
Appreciate 0
      07-30-2018, 11:23 AM   #102
tutankhamon
Private First Class
Canada
116
Rep
182
Posts

Drives: 2017 LBB BMW M2
Join Date: Jun 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by marktroy19 View Post
Hi. I dont know where my bluetooth control is for my mpe. Can i buy a replacement? Thanks.
Yes you can, separate part from the dealer. It can then be paired with your installed MPE system.
Appreciate 0
      07-31-2018, 12:17 PM   #103
Moonlapse
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2017 M2
Join Date: Feb 2014
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

UPDATE: BMW finally resolved the issue, although it was a pain in the ass. The BMW I bought the car from (South Bay BMW) had it transferred from Norwalk BMW, Norwalk BMW were the ones that put all of the aftermarket items on the car from new; carbon fiber goodies, MPE, Dinan tune etc., because it had a Dinan tune on the car, South Bay BMW wouldn't touch it and sent it to Norwalk to fix.... finally, they replaced the whole controller unit and bluetooth switch and now I have the sweet sounds of a fully functioning MPE.... Although the car doesn't feel as quick as it was before... it could be just me, but the tune doesn't feel as powerful as it was...
Appreciate 0
      11-12-2018, 06:59 AM   #104
Dimis
New Member
22
Rep
26
Posts

Drives: M2 LBB DCT
Join Date: Nov 2016
Location: London

iTrader: (0)

Hi guys i have the same issue with the flaps closing randomly on mpe, have tries all solutions on this thread nothing worked.

Please can someone describe how you unplug the module in the trunk in order for the flaps to stay permanently on. Do you disconnect the battery to do this or just a cable ?

I have tried to switch the central module in the truck off from the switch but then flaps close immediately.
Appreciate 0
      11-12-2018, 09:57 PM   #105
mr_lab_rat
Captain
mr_lab_rat's Avatar
393
Rep
882
Posts

Drives: 2017 M2, 2018 X1
Join Date: Jul 2017
Location: Vancouver

iTrader: (0)

I'm gonna hijack the thread a bit. Does anyone else have a problem with the remote?
I'm having to double click the button several times before it will react. Could it be just weak battery?
Appreciate 0
      11-27-2018, 10:42 PM   #106
mr_lab_rat
Captain
mr_lab_rat's Avatar
393
Rep
882
Posts

Drives: 2017 M2, 2018 X1
Join Date: Jul 2017
Location: Vancouver

iTrader: (0)

Anyone? How about disconnecting the valves and leaving them open. Can it be done in the trunk or do I have to do it on the valve side?
Appreciate 0
      11-28-2018, 12:15 AM   #107
beppeM3+123d
Lieutenant
161
Rep
400
Posts

Drives: bmw m3 dct + 123d e81
Join Date: Jul 2010
Location: italy

iTrader: (0)

I have many doubt about install the mpe because if I am right the original wiring is discontinued and basically you lost the valve operation from the engine ecu and from sport button. Is this correct.

I found a solution on the paper that could work much much better than the stupid by button

Bmw produce this y cable 18302414899 that could avoid bt modul and use the original ecu connector
Attached Images
 
Appreciate 0
      11-28-2018, 01:37 AM   #108
mr_lab_rat
Captain
mr_lab_rat's Avatar
393
Rep
882
Posts

Drives: 2017 M2, 2018 X1
Join Date: Jul 2017
Location: Vancouver

iTrader: (0)

Ok, figured out how to simply disable the BT valve control. Turn the car on, open the flaps, disconnect the main harness from the BT controller.
Appreciate 0
      11-28-2018, 08:16 AM   #109
beppeM3+123d
Lieutenant
161
Rep
400
Posts

Drives: bmw m3 dct + 123d e81
Join Date: Jul 2010
Location: italy

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mr_lab_rat View Post
Ok, figured out how to simply disable the BT valve control. Turn the car on, open the flaps, disconnect the main harness from the BT controller.
Sure but what about ecu error?
Appreciate 0
      11-28-2018, 08:20 AM   #110
mr_lab_rat
Captain
mr_lab_rat's Avatar
393
Rep
882
Posts

Drives: 2017 M2, 2018 X1
Join Date: Jul 2017
Location: Vancouver

iTrader: (0)

I didn't drive the car yet but I don't see how it can throw a code. The MPE control is completely independent of the DME. It just gets power from the fuse box.

Will update the thread later today.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:06 PM.




m2
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST